Zengin Baba Yoksul Baba #4


Bu yazımda bir süredir bilgi beceri geliştirmeye çalıştığım finansal okuryazarlık konusunda bana önemli fikirler veren Robert Kiyosaki'nin Zengin Baba Yoksul Baba adlı kitabından on madde paylaşmak istiyorum.

Henüz küçük bir çocukken zengin arkadaşları tarafından arkadaşı Mike ile yazlığa davet edilmeyen Robert buna içerleyip nasıl para kazanacağını öğrenmeye, anlamaya çalışır. Mike ile bir depoda para basmaya başlayınca yoksul babası bunun yasal olmadığını söyler. O sırada henüz çok zengin olmayan Mike'ın babasına gidip nasıl para kazanılacağını öğrenmek isterler. Artık iki babası vardır ve önünde uzun bir yolculuk ve zor bir seçim vardır. Hangi babasını dinleyeceğine karar vermesi gerek. 

Temelde finansal okur yazarlık geliştirmeyi, paranın ne olduğunu, vergi sistemlerini, ne için çalışmamız gerektiğini, kendi işimize bakmamızı öğütleyen bu eserden on madde paylaşacağım. Bunları ilk beş bölümden alıp tabii kendi anladığım şekliyle paylaşıyorum. Sonraki bölümlerden de paylaşımlar yapacağım.

  1. Kendine hayal kurmakta sınır koyma. Fikirlerinde bile zengin düşün, düşüncelerini zenginleştir.
  2. Para her dönemde form değiştirdi, finansal okur yazar ol, piyasalar düşer yükselir, neyin ne olduğunu zaman gösterecektir.
  3. İnsanlar para için çalıştıkları sürece vergilerden kurtulmanın bir yolunu bulamayacaklar.
  4. İş bulmak uzun vadede çözüm değildir, harcamalarını kontrol etmezsen onlar seni kontrol edecektir. Daha fazla harcama daha fazla borç demektir.
  5. Ev ve araba aktif varlık değildir. Eğer kendine bir çukur açtıysan kazmayı bırak.
  6. Temsili para gerçek değildir, altına sahip olan kuralları koyar.
  7. En güçlü aktif varlığın zihnin, beynin onu iyi eğit, zararlı şeylerden uzak tut.
  8. Aktif, cebine para koyan her şeydir; pasif, cebinden para alan her şeydir.
  9. Kendi işine bak, bilmediğin şeylerden uzak dur, okuyup anlamaya uğraş.
  10. Muhasebe, yatırım, arz talep, piyasa ve yasaları bil. Yasal olmayandan uzak dur. Tabii helal olmayandan da uzak durmak önemli, bunu ben ekledim:)
Kendi yaşam hikayesini sade bir dille aktaran Kiyosaki bize hiçbir şekilde okullarda öğretilmeyen para ile ilgili incelikleri aktarıyor. Çok çalışmanın artık bize yetmediğini, sistemlerin ve zamanın değiştiğini, tek bir dalda uzmanlaşmanın aslında başka konularda bize zorluklar çıkarabileceğini anlatıyor. Her konuda bilgili olmak önemli oldu, çalışmayı asla bırakmayıp sürekli zengin deneyim sunan işlerde yer almak, gelişimi sürdürebilmek önemli. Bir bütçe oluşturup fuzuli harcamaları kısıtlayıp bilinçsiz tüketim hırsından uzak durulabilir.
Burada bir diğer önemli konu vermek eylemidir. Az çoktur düsturunca belli bir seviyeye gelmeyi beklemeden verebilmek biriktirip hırs yapmayı önler. Aksi takdirde ileride veririm, hele bir kendi belimizi doğrultalım da sonra başkasına yardım ederiz cümleleri birbirini takip edip durur. 

Niyet ettim doğruyu arayıp bulmaya. Bu konudaki fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Mustafa Diker 16.07.13

Yorumlar

Popüler Yayınlar